Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen lanceert nieuw Mijnbouw Project

Op 14 Mei jl. heeft het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen het officiële startsein gegeven voor het project: “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining”, oftewel Verbetering van het milieubeheer in de mijnbouwsector van Suriname, met de nadruk op zelfstandige en kleinschalige goudwinning. De afkorting van het project is EMSAGS.

De start-up workshop werd gehouden in de Banquethal van Torarica, waarbij verschillende overheids instanties, ambassades, dignitarissen, maatschappelijke organisties en multinationals aanwezig waren. Tijdens de workshop zijn er presentaties gehouden over milieu studies, lokale mijnbouw ervaringen en aktiviteiten, alsook een uitleg over Stakeholders Platform. Het Stakeholders Platform van het project moet nog formeel geinstalleerd worden en zal bestaan uit primaire belanghebbende organisaties die een adviserende rol zullen vervullen.

Het project is in Mei 2018 door het Ministerie van Natuurljke Hulpbronnen, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de United Nations Development Programme (UNDP) ondertekend. Dit zeven-jarig project wordt voornamelijk gefinancierd door de Global Enviroment Facility (GEF), met tussenkomst van de UNDP voor een bedrag van US$ 7,589,041. Er zijn ook andere lokale en internationale organisaties die hun bijdrage leveren met niet-financiële middelen. De totale financiering in geld uitgedrukt, behelst een bedrag van US$ 29,721,041.

Het project streeft naar het verbeteren van het milieubeheer van de mijnbouw in Suriname, met name de kleinschalige goudwinning, die als de grootste veroorzaker van ontbossing is in het land, en bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit (door aantasting van de leefomgeving van dieren en planten en vervuiling), klimaatverandering (via ontbossing) en niet-duurzame land-, water- en bosbeheer.

De uitvoering van het project ligt bij het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het NIMOS, met een Project Management Unit voor het dagelijkse beheer. Er is ook een Project Bestuur samengesteld, die toezicht houdt en een adviserende rol vervult. Het Project Bestuur wordt voorgezeten door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en bestaat verder uit vertegenwoordigers van de UNDP, het NIMOS, en de afdeling Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President.